Γιατί η δίαιτα δεν είναι τιμωρία αλλά μια προσπάθεια για καλύτερη ζωή...

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Η θεωρία των FodMaps ξεκίνησε το 1999 από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας και σήμερα θεωρείται ίσως η αποτελεσματικότερη θεραπεία για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). Η λέξη FODMAP είναι το ακρωνύμιο (συντόμευση) (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols ) τα αρχικά του οποίου αναφέρονται στους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες που ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου. Πρόκειται για ολόκληρες ομάδες μορίων, που απορροφώνται ελάχιστα από ορισμένους ανθρώπους λόγο έλλειψης των απαραιτήτων ενζύμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατανάλωση των τροφών αυτών να οδηγεί σε συμπτώματα όπως διάρροια, χρόνια δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό, κοιλιακό πόνο και αέρια, συμπτώματα που περιγράφονται ως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Το διατροφικό αυτό μοντέλο περιέχει τρία στάδια:

Κατά το πρώτο στάδιο ο ασθενής ακολουθεί διατροφή χαμηλή σε τροφές FODMAP. Η διάρκεια της πρώτης φάσης είναι από 4-8 εβδομάδες αλλά η πλειοψηφία των ασθενών παρατηρεί να συμπτώματα να βελτιώνονται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Για να αποφύγουμε τον υποσιτισμό και τις υπερβολές, χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός του διαιτολογίου, από διαιτολόγο που γνωρίζει το αντικείμενο.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον διαιτολόγο του, ο ασθενής επανεντάσσει σταδιακά στο διαιτολόγιο του τις τροφές με σκοπό να προσδιορίσει ποια από τις υποομάδες των συγκεκριμένων υδατανθράκων (μια ή περισσότερες) ήταν αυτή που δημιουργούσε το πρόβλημα.

Μετά το στάδιο της επανένταξης και ο ασθενής είναι χωρίς συμπτώματα, σχεδιάζεται διαιτολόγιο εξατομικευμένο αποκλειστικά στις ανάγκες του.